Data: 2003-01-12 11:05:30
Temat: Re: Znacie ciasta dla partaczy?
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dorota wrote:
> Witam
> Mam pytanie do wszystkich grupowiczów. Znacie ciasta, które zawsze wychodzą?
wydaje mi się, że najprostsze do robienia są mazurki
- pieczesz tylko spód z ciasta kruchego (polskiego). Tutaj grozi tylko
spalenie - a przy odrobinie dobrej woli daje się tego uniknąć. Potem
robisz różne masy, (choćby rozpuszczona tabliczka czekolady)które
kładziesz na upieczony placek, albo rozgrzane konfitury itd - co tam ci
do głowy przyjdzie.
> A może pamiętacie Wasze pierwsze udane ciasto? Muszę przyznać, że u mnie
> dopiero trzeci placek nadawał się do jedzenia (biszkopt i fale Dunaju poszły
> do karmnika), a pieczenia ptysiów nie opanowałam do dzisiaj....
ja miałam szczęście ćwiczyć pierwsze ciasta pod okiem Mamy
ale i tak "na swoim" bywało z tym różnie - i teraz zdarzają mi się
dziwne historie...
Nieudaczniki są konieczne w Życiorysie kuchennym :-)
na pewno nie wolno się zniechęcać
ewa
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|