Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dorota" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Znacie ciasta dla partaczy?
Date: Sun, 12 Jan 2003 13:18:45 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: d...@o...pl@213.199.225.202
Message-ID: <avrmt2$9ev$1@news.onet.pl>
References: <avq3de$do$1@news.onet.pl> <avrfjo$db0$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.199.225.202
X-Trace: news.onet.pl 1042374370 9695 213.199.225.202 (12 Jan 2003 12:26:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jan 2003 12:26:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141278
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Yendrek" <a...@h...pl> napisał w . Mam duuuza praktyke w
pieczeniu
> (nieudanych) ciast. Zawsze wychodza ciasta kupione w sprawdzonej cukierni.
> Pozdrawiam G
>
> Dla Ciebie, Yendrek, i dla wszystkich partaczy ciastowych podaję moje
ciasto,jedyne, którego nie udało mi się zepsuć (a uwierzcie, mam w tym
wprawę:-)
Dorcia- placek
6-7 dużych jabłek, najlepiej malinówek, ale mogą być jakiekolwiek , pokroić
w ósemki, a każdą ósemkę przekroić na pół (czyli na takie średnie kawałki).
Zasypać szklanką cukru i zostawić na pół godziny , aż puszczą sok.
Potem wbić do tego trzy jajka, wsypać 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do
pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko razem wymieszać łyżką.
Koniec. Żeby było smaczniejsze, dodaję cynamon , a jeszcze lepiej przyprawę
do piernika i garść orzechów posiekanych, a mój wspaniały lubi jak do tego
wsypię jeszcze paczkę rodzynek.Wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i
wysypanej bułką tartą. Wsadzić do piekarnika na 45 - 60 minut.
Pozdrowienia
Dorota, wybitny specjalista od nieudanych wypieków
|