Data: 2004-05-04 11:37:40
Temat: Re: Zrobiłam kotbullar
Od: ":: Solana ::" <s...@h...NO-SPAM.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> skrev
i meddelandet news:c77tej$5mj$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > Jesli pieklas w piekarniku, "powinnas" zamiast kulek zrobic
podluzne
> > ksztalty. Mniejsze kulki za bardzo wysychaja.
> Nie wyschły, jak bum cyk noga.
Byc moze..
> To mają takie bardziej placki być?
Z tego samego farszu mozna zrobil kulki albo "bochenki". Kulki maja
byc kulkami nawet po usmazeniu. Natomiast "bochenki" maja podluzny
ksztalt i wtedy kroi sie je przed nalozeniem jak pieczen. Ja
wykorzystuje do formowania ich maseliniczke, ale widzialam ostatnio o
wiele wieksze kawalki.
> Nie zakładałam, że mi wyjdą kulki, o smak bardziej chodziło
Smaki moga miec rozne, w zaleznosci od skladnikow. Bardziej delikatne
sa z miesem z losia i wolowina.
> to pewnie najbardziej okrągłe wychodzą smażone na głębokim tłuszczu
Nie, ale rzeczywiscie zuzywa sie go wiecej, bo mieso go pochlania.
magda
|