Data: 2002-02-12 16:07:02
Temat: Re: Zupa Cebulowa - KREM
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pawel Hadam wrote:
>
> Witam
>
> Ma ktos pod reka przepisik???
> Ja mam w glowie, ale nie sprawdzany wiec wolalnym zrobic wg przepisu
> sprawdzonego.
Nie jest to krem cebulowy, a raczej klasyczna francuska zupa cebulowa.
Latwo sie robi, jest pyszna i moze postac w lodowce.
Z mojego archiwum:
Zupa Cebulowa
6 srednich lub 4 duze cebule pokroic w plastry, przysmazyc na patelni,
az zloto-brazowe. Przelozyc cebule do granka. Do goracej patelni dodac
pol szklanki wytrawnego, bialego wina, zamieszac, przelac do garnka z
usmazona cebula. Nastepnie dodac do garnka 3 szklanki rosolu, lyzeczke
soli i pol lyzeczki bialego pieprzu. Dusic 20 minut.
Czerstwy, ciemny chleb pokroic na kawalki i na pol. Na dnie
zaroodpornych miseczek ulozyc po pol kawalka chleba. Zalac zupa. Zakryc
zupe plastrem sera, np. gruyere. Zapiec pod opiekaczem az ser zacznie
brazowiec miejscami. Podac natychmiast.
Magdalena Bassett
|