Data: 2002-02-08 22:56:08
Temat: Re: Zupa grochowa
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Zupa Grochowa
Ugotowac lekki rosol na miesie wolowem, wieprzowym, lub wedzonce z
wloszczyzna i zabkiem czosnku. Oddzielnie wsawic 1 kw. pieknego grochu,
liczac na 6 talerzy (jesli groch zwyczajny, w lusce, namoczyc go na noc lub
choc na kilka godzin przed gotowaniem). Skoro sie przez godzine podgotuje,
wylac go na durszlak, oplukac zimna woda i nalac znowu gotujaca, aby sie
upruzyl do miekkosci(strzegac przypalenia). Wtedy odlac wode, groch
rozgniesc, przefasowac przelewajac go rosolem, zapalic slonina, lub masslem
z maka i cebulka i wsypac troche majeranku. Do tej zupy podaje sie grzanki z
chleba, lub duszona kwasna kapuste. Mieso, na ktorem zupa sie gotowala,
podaje sie w zupie pokrojone w kostke."
Tyle mowi przepis z KUCHI POLSKIEJ z 1912 pani Jadwigi Izdebskiej i Marji
Galeckiej.
pozdrawiam,
Slav
|