Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Qwax" <...@...q>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa grzybowa - prosba
Date: Tue, 4 Jun 2002 12:59:05 +0200
Organization: Q
Lines: 41
Message-ID: <2...@2...17.138.62>
References: <adi5b9$kui$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "Qwax" <...@...q>
NNTP-Posting-Host: 213.17.138.62
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1023187875 24220 213.17.138.62 (4 Jun 2002 10:51:15
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Jun 2002 10:51:15 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Subject: Odp: Zupa grzybowa - prosba
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110926
Ukryj nagłówki
> No wlasnie, mam prosbe. Czy ktos wie i moglby mi powiedziec, jak sie
robi
> zupe grzybowa, zeby uniknac zupki z torebki? Ktos moze sie zapytac,
gdzie ja
> zyje i czy na wigilie u mnie nie ma... A no nie ma. U mnie jest
barszcz z
> uszkami. Czy w takim razie moglabym poprosic o jakies wskazowki?
Jakie
> grzybki sie do tego uzywa? Suszone?
Nie dość że chłop to jeszcze bez książki kucharskiej (przepisy w
Internecie znajdziesz).
Zrobił bym to tak:
Grzyby - dowolne, ogólnodostępne (prawdziwki, podgrzybki, kurki!!,
kozaki, maślaki itp.) - byle aromatyczne (pieczarki ze sklepu mogą
być ale to trochę pachnie erzacem) - tak do pół kilo. Jeżeli były
suszone to namoczyć. Ugotować wywar z jarzyn i cebulą jak kto lubi i z
czosnkiem (bez kapusty - nie lubię) i odcedzić. Grzyby pokroić w
kosteczkę (z moczonych nie wylewać wody - dodać ją do wywaru) i
wrzucić do wywaru. Pogotować aż będą miękkie. I tu muszę rozdzielić
przepis na dwie drogi -
1. - dodać śmietanę i zagęścić lekko podgrzewając - bez gotowania
(w tym przypadku grzyby powinny być lekko chrupiące)
2. - przetrzeć grzyby przez sito (zupa krem) i zagęścić śmietaną jak
wyżej
(w tym przypadku grzyby powinny być bardziej miękkie)
Podaję z grzankami
( nie pisałem o soli i pieprzu bo to się samo przez się rozumie a
dodaje się ile kto lubi)
(to przepis "z głowy czyli z niczego" w domu zaglądam do Kuchni
Polskiej lub innych książeczek aby czegoś nie przeoczyć - rzadko robię
zupy wolę mięsko)
Pozdrawiam
Qwax
|