Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!enews.s
gi.com!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!news.maxwell.syr.edu!new
sfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa krem z pieczarek
References: <a24rga$sa3$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 31
Date: Wed, 16 Jan 2002 13:54:11 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1011218152 4.33.132.12 (Wed, 16 Jan 2002 13:55:52 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Jan 2002 13:55:52 PST
X-Received-Date: Wed, 16 Jan 2002 13:55:52 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92278
Ukryj nagłówki
Dzidzior wrote:
>
> Mialabym ogromna prosbe o przepisy na zupe krem z pieczarek - zwlasza
> wykonanie. W piatek bede miala waznego goscia i chcialabym go poczestowac
> wlasnie taka zupa z groszkiem ptysiowym. W archiwum znalazlam link do
> przepisu na Wirtualnej Kuchni Polskiej, ale wolalabym zrobic ja bez serow
> (zwlaszcza plesniowych - nie kazdy lubi ).
> Bede ogromnie wdzieczna.
> Marta Siewior
Krem pieczarkowy na 4 ososby
1/2 kg pieczarek
2 szklanki rosolu
1/2 szklanki smietanki kremowki
1 lyzka masla
1 zoltko
W srednim garnku poddusic na masle pokrojone pieczarki, dodac rosol i
dusic na malym ogniu 20 minut. Przelozyc do blendera. Kto nie ma
blendera, moze przetrzec zupe przez sito. Zmielic na gladko, przelac do
garnka, dodac smietanke, sol i pieprz, dusic piec minut mieszajac od
czasu do czasu. Zdjac z ognia. Odlac troche zupy i pomieszac z zoltkiem.
Wymieszac z reszta zupy, nie gotowac. Tuz przed podaniem odgrzac zupe
prawie do wrzenia, ale nie calkiem, bo sie zoltko zwarzy. Podac z
groszkiem ptysiowym. Zoltko daje bogatszy smak, ale mozna tez podac te
zupe bez zoltka.
Magdalena Bassett
|