Data: 2002-01-16 21:54:11
Temat: Re: Zupa krem z pieczarek
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzidzior wrote:
>
> Mialabym ogromna prosbe o przepisy na zupe krem z pieczarek - zwlasza
> wykonanie. W piatek bede miala waznego goscia i chcialabym go poczestowac
> wlasnie taka zupa z groszkiem ptysiowym. W archiwum znalazlam link do
> przepisu na Wirtualnej Kuchni Polskiej, ale wolalabym zrobic ja bez serow
> (zwlaszcza plesniowych - nie kazdy lubi ).
> Bede ogromnie wdzieczna.
> Marta Siewior
Krem pieczarkowy na 4 ososby
1/2 kg pieczarek
2 szklanki rosolu
1/2 szklanki smietanki kremowki
1 lyzka masla
1 zoltko
W srednim garnku poddusic na masle pokrojone pieczarki, dodac rosol i
dusic na malym ogniu 20 minut. Przelozyc do blendera. Kto nie ma
blendera, moze przetrzec zupe przez sito. Zmielic na gladko, przelac do
garnka, dodac smietanke, sol i pieprz, dusic piec minut mieszajac od
czasu do czasu. Zdjac z ognia. Odlac troche zupy i pomieszac z zoltkiem.
Wymieszac z reszta zupy, nie gotowac. Tuz przed podaniem odgrzac zupe
prawie do wrzenia, ale nie calkiem, bo sie zoltko zwarzy. Podac z
groszkiem ptysiowym. Zoltko daje bogatszy smak, ale mozna tez podac te
zupe bez zoltka.
Magdalena Bassett
|