Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa rybna...?
Date: Sun, 02 Oct 2005 20:46:03 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <dhm65n$cnu$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.35.5
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1128278763 29986 80.72.35.5 (2 Oct 2005 18:46:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 2 Oct 2005 18:46:03 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249105
Ukryj nagłówki
In article <dhm65n$cnu$1@nemesis.news.tpi.pl>,
Sławek SWP <s...@w...pl> wrote:
> 0,5kg płotek
> 1 włoszczyzna (potrzebne liście selera!)
> 1 bardzo duży por
> 0,8kg mintaja w kostce
> 0,4l kwaskowej śmietany 22% lub więcej
>
> Płotki ugotować w niewielkiej ilości wody z połową liści selera, solą,
> pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.
> Równocześnie ugotować w drugim garnku w niewielkiej ilości wody włoszczyznę,
> cała zielenina (liście) ma się też gotować tylko z solą.
> Włoszczyznę - po ugotowaniu - zmiksować, wszystko, razem z liśćmi.
> Rosół z płotek przelać do włoszczyzny. (Na ugotowane płotki nie mam
> dodatkowego pomysłu)
> Pora przekroić wzdłuż a następnie w poprzek na niezbyt szerokie paski.
> Mintaja pokroić w kostkę około (1x1x1)cm i wrzucić równocześnie z porem do
> zupy. Po ugotowaniu ryby zaprawić samą śmietaną, zagotować, spożyć...
Zabawna ta zupa, nieortodoksyjna, ;-) bo łączy wywar z ryby słodkowodnej
z rybą morską. Jednak na pewno dobra.
Władysław
|