Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!kreml
From: "Monika \"mitek\"" <m...@w...qbanet.com.invalid>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa serowa
Date: Mon, 29 Sep 2003 16:20:37 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <2...@k...dom.pl>
References: <bl8nek$4su$1@SunSITE.icm.edu.pl>
Reply-To: "Monika \"mitek\"" <m...@w...qbanet.com.invalid>
NNTP-Posting-Host: ul234.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1064845308 26066 80.55.141.234 (29 Sep 2003 14:21:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Sep 2003 14:21:48 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030630
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <bl8nek$4su$1@SunSITE.icm.edu.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174699
Ukryj nagłówki
Magdalena wrote:
> Czy ktoś z grupowiczów miał może okazję spróbowac zupę serową w San Marzano
> vel Pizza Express?( niestety już nie mają w menu) Po usilnych próbach
> stworzenia czegos podobnego, skapitulowałam. Czy ktoś z grupowiczów ma
> przepis na taką zupkę, lub na inną, ale również wyśmienitą?
> Bardzo dziękuję i pozdrawiam
> Pozdrawiam
> Magdalena
>
>
Nie miałam wprawdzie okazji spróbować zupki, o której piszesz, ale może
polecę Ci zupkę serową z curry, z brokułowym "wsadem".
(proporcje mogą być lekko zachwiane, bo teraz robię na wyczucie)
Skład na porcję 2-osobową:
2-3 ziemniaczki (w zależn. od wielkości)
kawałek sera żółtego (wielkości pudełka od zapałek)
bulion (robię z kostki warzywnej)
curry
brokuł (podobno z mrożonki też dobrze wychodzi)
groszek ptysiowy lub grzanki
I tak: ziemniaczki w kostkę, ugotować z kostką bulionową i rognieść,
przecisnąć przez praskę albo rozmiksować jak zupkę dla niemowlaczka.
Do takiego "zamulonego" bulionu (wolno gotującego się) wrzucać utarty
uprzednio żółty ser - ciągle mieszając (bo czasem sie bryli). Niektóre
sery nadają się lepiej, tj. lepiej się rozpuszczają, inne pozostają w
formie takich drobinek... (może ktoś wie, jaki ser rozpuszcza się
najlepiej?). Następnie sypiemy do tego odrobinę curry. Podajemy z
kilkoma "rózyczkami" ugotowanych wczesniej brokułów. Posypujemy
grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jest to zupka bardzo sycąca i trochę jakby rozgrzewająca.
Pozdrawiam
Monika
|