Data: 2003-09-30 08:15:01
Temat: Re: Zupa serowa
Od: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dziękuję.
Muszę wypróbować Twój przepis.
Jeśli chodzi o rozpuszczanie sera to zawsze się rozpuści na gładko, jeśli
najpierw dodasz mąki do płytu w którym będziesz rozpuszczać ser.
Pozdrawiam
Magdalena
"Monika "mitek"" <m...@w...qbanet.com.invalid> wrote in message
news:20030929142038.B78.0.NOFFLE@kreml.dom.pl...
> Magdalena wrote:
> > Czy ktoś z grupowiczów miał może okazję spróbowac zupę serową w San
Marzano
> > vel Pizza Express?( niestety już nie mają w menu) Po usilnych próbach
> > stworzenia czegos podobnego, skapitulowałam. Czy ktoś z grupowiczów ma
> > przepis na taką zupkę, lub na inną, ale również wyśmienitą?
> > Bardzo dziękuję i pozdrawiam
> > Pozdrawiam
> > Magdalena
> >
> >
>
> Nie miałam wprawdzie okazji spróbować zupki, o której piszesz, ale może
> polecę Ci zupkę serową z curry, z brokułowym "wsadem".
> (proporcje mogą być lekko zachwiane, bo teraz robię na wyczucie)
>
> Skład na porcję 2-osobową:
> 2-3 ziemniaczki (w zależn. od wielkości)
> kawałek sera żółtego (wielkości pudełka od zapałek)
> bulion (robię z kostki warzywnej)
> curry
> brokuł (podobno z mrożonki też dobrze wychodzi)
> groszek ptysiowy lub grzanki
>
> I tak: ziemniaczki w kostkę, ugotować z kostką bulionową i rognieść,
> przecisnąć przez praskę albo rozmiksować jak zupkę dla niemowlaczka.
> Do takiego "zamulonego" bulionu (wolno gotującego się) wrzucać utarty
> uprzednio żółty ser - ciągle mieszając (bo czasem sie bryli). Niektóre
> sery nadają się lepiej, tj. lepiej się rozpuszczają, inne pozostają w
> formie takich drobinek... (może ktoś wie, jaki ser rozpuszcza się
> najlepiej?). Następnie sypiemy do tego odrobinę curry. Podajemy z
> kilkoma "rózyczkami" ugotowanych wczesniej brokułów. Posypujemy
> grzankami lub groszkiem ptysiowym.
> Jest to zupka bardzo sycąca i trochę jakby rozgrzewająca.
>
> Pozdrawiam
> Monika
>
|