Data: 2006-10-04 15:33:16
Temat: Re: Zupa z butternut squash
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
notujaca napisał(a):
> 1. Obieramy ze skórki naszą dynię, wydrążamy pestki, kroimy w drobną kostkę.
> 2. Siekamy cebulę
> 3. Przyrządzamy rosołek, może być z kostki - w oryginale było 1,5 litra, do
> nie za wielkiego warzywa lepiej wziąć mniej, żeby zupa była gęstsza
> 4. Podsmażamy cebulkę na miękko
Tu dodałabym też posiekaną dynię i razem podsmażyła z cebulą.
> 5. Wrzucamy do gotującego się rosołku cebulę, pokrojoną dynię
> 6. Przyprawiamy - w oryginale curry, my dodaliśmy garam masalę i wyszło
> super
> 7. Gotujemy 20-30 minut, aż dynia będzie miękka
> 8. Dodajemy gęstej śmietany (ilość wedle uznania)
> 9. Miksujemy zupę i podgrzewamy ponownie
> 10. Podawać z grzankami
Lub z groszkiem ptysiowym.
|