« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2014-10-02 12:30:52
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu czwartek, 2 października 2014 11:29:57 UTC+2 użytkownik Trybun napisał:
> ale miksowanie
>
> zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się być złym pomysłem.
Nie no, bez przesady, to, co napisała Ewa o utrzymywaniu się np grzanek czy groszku
ptysiowego na powierzchni zupy-kremu, oczywiście ma sens. Zupy-kremy też bardzo
lubię, jeżeli oczywiście (tak jak w tej z cukinii) po zmiksowaniu zachowany jest
kolorystyczny i smakowy jej charakter związany z głównym składnikiem. Jestem
przeciwna jedynie dodawaniu np ziemniaków dla zagęszczenia TEGO typu zupy, skoro
później ma być podana np z grzankami - ziemniaki podnoszą zawartość węglowodanów, a i
co gorsza subtelny smak i aromat cukinii rozrzedza się smakiem ziemniaków; lepiej
użyć na tyle dużo cukinii, żeby w naturalny sposób zupa była zagęszczona i ja tak
robię. Cukinia rozgotowuje się (a właściwie "rozdusza" - bo lepiej ją dusić, a potem
dopiero ew. rozwadniać) na kremowo, a jeśli ją dodatkowo zmiksować, to w zupełności
wystarczy tej gęstości.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2014-10-02 12:33:02
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu czwartek, 2 października 2014 11:37:10 UTC+2 użytkownik Trybun napisał:
> W dniu 2014-10-01 12:43, ikselk%g...@g...com pisze:
>
> >
>
> >>
>
> >>
>
> >> No ale nick wyglada teraz inaczej, "ikselk%gazeta.pl@gtempaccount" =
>
> >>
>
> >> "stara" Ikselka?
>
> > To nie jest �aden nick, to jest tymczasowy adres email utworzony przez Google,
bo pisze z konta goooglowego - teraz Google chc� ��czy� je z moim starym
"gazetowym", szlag mnie trafia. A nie op�aca mi si� instalowa� czytnika (to z
niego pisz�c mia�am widoczny m�j JEDYNY nick na g�rze posta) dla tych kilku
post�w, kt�re planuj�. Ale je�li chcesz, to prosz�, wstawiam r�cznie pod
spodem, co nale�y:
>
> >
>
> > --
>
> > XL
>
>
>
> Ale� sk�d, nie zadawaj sobie jakich� k�opot�w z mojego powodu. Po prostu
>
> chodzi�o mi tylko o to �e nie by�em pewny czy "stara" Ikselka to ta sama
>
> osoba co ta pisz�ca pod tym nowym nickiem. Teraz jest wszystko jasne i
>
> nie ma sprawy.
To nie poznajesz po stylu? ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2014-10-02 14:11:09
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu 2014-10-02 11:29, Trybun pisze:
>
> Istotnie, ale podany przez Ciebie przepis, takie składniki że miksować
> to w celu zamaskowania zawartości wydaje się być kuchenna zbrodnią...
Czasem zbrodnie popełniamy w dobrej sprawie.
> Nawet można zrozumieć tą bryjkę którą zamówiłem kiedyś w knajpie pod
> nazwą "krem z borowików", w której próżno szukać nie tylko tytułowych
> borowików, ale w ogóle jakichkolwiek grzybów naturalnych, ale
> miksowanie zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się
> być złym pomysłem.
Myślę, że nie ma jedynego słusznego sposobu na jakąkolwiek zupę, można
ją zrobić na tysiąc sposobów - miksując lub nie, dodając ziemniaków lub
nie, przyprawiając tym lub owym, quodlibet. Każdy może ją sobie zrobić
inaczej i jeść tak jak lubi najbardziej. Nawet ci, którzy wcześniej byli
zdania, że -
"Zamieniając cukinię na dynię
....albo na szczaw, groch, fasolę, kalafior, kurzęcinę, por, lub cokolwiek innego...
i tymianek na gałkę muszkatołową
...albo na czosnek, majeranek, cząber, koperek, zieloną pietruszkę, imbir lub
cokolwiek innego...
otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni
...albo ze szczawiu, grochu, fasoli, kalafiora, kurzęciny, pora lub z czegokolwiek
innego..."
- mogą to zdanie zmienić.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2014-10-02 15:16:03
Temat: Re: Zupa z cukiniiPani Ewa napisała:
> Czasem zbrodnie popełniamy w dobrej sprawie.
>
>> Nawet można zrozumieć tą bryjkę którą zamówiłem kiedyś w knajpie pod
>> nazwą "krem z borowików", w której próżno szukać nie tylko tytułowych
>> borowików, ale w ogóle jakichkolwiek grzybów naturalnych, ale
>> miksowanie zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się
>> być złym pomysłem.
>
> Myślę, że nie ma jedynego słusznego sposobu na jakąkolwiek zupę, można
> ją zrobić na tysiąc sposobów - miksując lub nie, dodając ziemniaków lub
> nie, przyprawiając tym lub owym, quodlibet. Każdy może ją sobie zrobić
> inaczej i jeść tak jak lubi najbardziej. Nawet ci, którzy wcześniej byli
> zdania, że -
>
> "Zamieniając cukinię na dynię
>
> ....albo na szczaw, groch, fasolę, kalafior, kurzęcinę, por, lub
> cokolwiek innego...
>
> i tymianek na gałkę muszkatołową
>
> ...albo na czosnek, majeranek, cząber, koperek, zieloną pietruszkę,
> imbir lub cokolwiek innego...
>
>
> otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni
>
> ...albo ze szczawiu, grochu, fasoli, kalafiora, kurzęciny, pora lub
> z czegokolwiek innego..."
>
> - mogą to zdanie zmienić.
Wklejanie słów autorstwa tak znamienitego, bez wspomnienia ich twórcy
i bez podania numeru opusu, to może być nawet więcej niż zbrodnia.
Dobrem sprawy nie można się tu zasłaniać.
Jarek
--
Kto Tuwima wiersz przepisał,
Jako własny tobie wysłał?
Kto? No, powiedz kto?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2014-10-02 15:34:23
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu czwartek, 2 października 2014 11:29:57 UTC+2 użytkownik Trybun napisał:
> miksowanie zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się być złym
pomysłem.
Nie zgodzę się.
Też kiedyś byłam przeciw miksowaniu zup - dopóki nie pomieszkałam za granicą - tam
gdzie zupy się miksuje, żeby je zagęścić, ale za to nie dodaje się do nich makaronów,
ryżu, zacierek, zasmażki i innych tego typu produktów.
Im z kolei nie odpowiadają zupy w postaci rzadkiego płynu z kawałkami warzyw opadłych
na dno talerza.
I reklamą dla zupy w lokalu jest to, że jej gęstość wynika tylko z dużej ilości
warzyw, a nie z zagęszczaczy jak wyżej /czy nadmiaru ziemniaków/.
Poza tym - miksowanie ma różne oblicza :-) Można krótko przemiksować, żeby tylko
część warzyw się rozpadła zagęszczając zupę, można wręcz potraktować warzywa w zupie
tłuczkiem do ziemniaków. Jest wtedy co gryźć - i zupa nie jest "kremem".
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2014-10-02 16:21:15
Temat: Re: Zupa z cukiniiDnia 2014-10-02 11:32, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-01 17:29, Qrczak pisze:
>> Dnia 2014-10-01 10:58, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2014-10-01 09:49, Trybun pisze:
>>>>
>>>> Przepis wygląda ok. Ja jednak o czym innym - jakiemu celowi służy to
>>>> miksowanie zupy?
>>>
>>> O tym już tu było wielokrotnie. Miksowanie (kremowanie) zupy służy
>>> przede wszystkim bezzębnym. Jeśli ktoś ma pełen garnitur, miksować
>>> oczywiście nie musi.
>>> Alibo ewentualnie ukryciu zawartości.
>>
>> Właśnie.
>> Pomimo garnituru walory smakowe i odżywcze ugotowanego pora, selera i
>> pietruszki potrafię docenić tylko w formie paćki.
>>
>> Q
>
> Oj widzę że należysz do tych co nie przeraża Cię widmo przyszłości, a
> tym samym syntetycznego jadła, - papek z puszek i wyciskanych z tubek,
> pod nazwą "zupa z cukinii", "kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą"
> itd...
Oj widzisz Ty widzisz...
Ale szkiełka to se przecieraj.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2014-10-02 16:48:39
Temat: Re: Zupa z cukiniiDnia 2014-10-02 11:29, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-01 10:58, FEniks pisze:
>> W dniu 2014-10-01 09:49, Trybun pisze:
>>>
>>> Przepis wygląda ok. Ja jednak o czym innym - jakiemu celowi służy to
>>> miksowanie zupy?
>>
>> O tym już tu było wielokrotnie. Miksowanie (kremowanie) zupy służy
>> przede wszystkim bezzębnym. Jeśli ktoś ma pełen garnitur, miksować
>> oczywiście nie musi.
>> Alibo ewentualnie ukryciu zawartości.
>>
>> Ewa
>>
>
> Istotnie, ale podany przez Ciebie przepis, takie składniki że miksować
> to w celu zamaskowania zawartości wydaje się być kuchenna zbrodnią...
> Nawet można zrozumieć tą bryjkę którą zamówiłem kiedyś w knajpie pod
> nazwą "krem z borowików", w której próżno szukać nie tylko tytułowych
> borowików, ale w ogóle jakichkolwiek grzybów naturalnych, ale miksowanie
> zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się być złym pomysłem.
Kluczowym tu mogą być dwa zwroty: "zamówiłem kiedyś w knajpie" i "wydaje
się"
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2014-10-02 16:53:11
Temat: Re: Zupa z cukiniiDnia 2014-10-01 22:59, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Już kanclerz Otto von Bismarck stwierdził, że ludzi nie powinni
>>> widzieć jak się robi kiełbasę i politykę. Możemy to rozciągnąć
>>> również na zupę.
>>
>> Pewnie Bismarck mocno by się zdziwił, gdyby się dowiedział, jak bardzo
>> jeszcze można jego stwierdzenie rozciągać.
>
> Jest pewna subtelna różnica między rozciąganiem a naciąganiem.
I zupą a... ups!
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2014-10-02 17:01:33
Temat: Re: Zupa z cukiniiQrczak pisze:
>>>> Już kanclerz Otto von Bismarck stwierdził, że ludzi nie powinni
>>>> widzieć jak się robi kiełbasę i politykę. Możemy to rozciągnąć
>>>> również na zupę.
>>>
>>> Pewnie Bismarck mocno by się zdziwił, gdyby się dowiedział, jak
>>> bardzo jeszcze można jego stwierdzenie rozciągać.
>>
>> Jest pewna subtelna różnica między rozciąganiem a naciąganiem.
>
> I zupą a... ups!
Wtedy trzeba mieć na względzie różnice między robieniem a obrabianiem.
Jarek
--
Pewien rybak na Gwadelupie
utrzymywał, że to bardzo głupie
znać do wyspy tylko jeden rym
i w szalupie popisywać się nim
przy biskupie lub w grupie przy zupie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2014-10-02 18:07:39
Temat: Re: Zupa z cukiniiW dniu 2014-10-02 15:16, Jarosław Sokołowski pisze:
> Wklejanie słów autorstwa tak znamienitego, bez wspomnienia ich twórcy
> i bez podania numeru opusu, to może być nawet więcej niż zbrodnia.
> Dobrem sprawy nie można się tu zasłaniać.
Zwłaszcza że to było współautorstwo. Jeden autor wiodący, a drugi jak echo.
Ewa
--
Wszystkim się zdawało,
że Wojski wciąż gra jeszcze,
a to echo grało
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |