Data: 2000-11-10 14:53:02
Temat: Re: Zupa z dyni - pomocy !
Od: "Renata Wrzosek" <r...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Nick Alias" <a...@p...com> napisał w wiadomości
news:8ueer4$4ae$1@news.tpi.pl...
> Bardzo pilnie poszukuje przepisu
> na zupe z dyni
>
Nigdy nie robiłam, ale na stronie www.kuchnia.3miasto.pl znalazłam dwa
przepisy.
Podaję, bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się na przepisach serwowanych tamże.
Może spróbujesz i dasz znać, jak wyszło?
ZUPA Z DYNI 1
6 porcji
1,5 kg pokrojonej w grubą kostkę dyni,
1 posiekana cebula,
1 posiekana marchewka,
1 posiekany ziemniak,
1 l wody,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki koncentratu warzywnego,
sok z cytryny.
Wszystkie składniki włóż do dużego garnka. Zagotuj i pozostaw na wolnym
ogniu przez 20 minut. Dokładnie zmiksuj i przypraw do smaku. Podawaj z
odrobiną jogurtu lub chudej śmietanki. 55 kalorii
ZUPA Z DYNI 2
2 szklanki pokrojonych na plastry porow, tylko czesci biale i jasno zielone
1 zabek czosnku
2 lyzki dobrej oliwy
4 szklanki kawalkow dyni, najlepiej malej (albo jakiejs innej, niz zwykla,
pomaranczowa dynia - ja uzywam takiej, ktora ma bezowa skore w glebokie
pionowe faldy)
3 szklanki rosolu
2-3 liscie lubczyku lub kostka maggi
lisc bobkowy
1 lyzka sosu sojowego
sol, pieprz do smaku
W glebokim garnku pory zeszklic na oliwie, dodac pokrojony czosnek,
zeszklic. Dodac dynie, podsmazyc chwile. Dodac pozostale skladniki, dusic
mieszajac od czasu do czasu, az dynia sie rozleci, okolo 45 minut.
Przepuscic przez sito lub zmiksowac w blenderze, az sie osiagnie gesta,
gladka zupe. Doprawic do smaku.
Do zupy można podać grzanki zrobione na maśle ziołowym. Grzanki posypac na
talerzu.
|