Data: 2006-11-02 18:26:26
Temat: Re: Zupa z dynii
Od: "Aicha" <b...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dominik Jan Domin" napisał:
> Tłustą, niekwaśną smietankę mieszasz z mlekiem i dobrym rosołem
> z kuraka, zalewasz tym kostki dyni, dorzucasz ciut pieprzu białego,
> gałki muszkatułowej i soli wg potrzeb, duszisz do miekkości.
> Miksujesz lub przecierasz.
Ja zrobiłam nieco inaczej - rosół na skrzydełkach z zielem angielskim,
a dynia na wodzie z odrobiną soli (została mi po ziemniakach) do
miękkości. To było wczoraj. Dziś przetarłam dynię przez sitko,
odlewając wcześniej część płynną (zastanawiam się co z nią teraz
zrobić;)), dolałam kilka łyżek mleka, trzy chochelki rosołu, gałkę,
imbir i pieprz. Z grzankami genialna - w sam raz na dzisiejszy
zaśnieżony dzień.
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 74.000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
|