Data: 2002-09-09 20:06:25
Temat: Re: Zupa z zielonego groszku (krem) poszukiwany
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ula Dobies wrote:
>
> Ktos tu sie nie tak dawno anonsowal, ze zrobil zupe z zielonego groszku z
> grzaneczkami na obiad... :-)))
>
> Prosze o przepisik, co?
>
> Ula
Ja robie na kosci od szynki albo na skorce od wedzonej poledwicy, zawsze
na oko. Kosc czy skorke gotowac na malym ogniu godzine. Do wywaru dodac
duzo zielonego groszku, podgotowac az miekki. Wyjac kosc czy skorke,
zmielic w blenderze. Wlac do garnka, doprawic sola, pieprzem i
smietanka. Mozna zaciagnac zoltkiem, uwaznie podgrzewajac zeby sie nie
zwazylo. W miedzyczasie zrobic groszek ptysiowy. Gdy upieczony,
rozpuscic na patelni maslo, dodac ziola prowansalskie, po chwili dodac
groszek ptysiowy i poszmergac az pokryty maslem i ziolami. Posypac
kilkoma zupe na talerzu, reszte podac obok w miseczce.
Magdalena Bassett
|