Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia a dlaczego wino traci kolor ???? Re: a dlaczego wino traci kolor ????

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: a dlaczego wino traci kolor ????

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!not-for-mail
From: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: a dlaczego wino traci kolor ????
Date: Tue, 27 Jun 2000 11:27:27 +0200
Organization: Uniwersytet Mikolaja Kopernika WMiI
Lines: 74
Message-ID: <3...@c...uni.torun.pl>
References: <8j7ffr$soa$1@news.intertele.pl> <3...@n...icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chem.uni.torun.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: ultra60.mat.uni.torun.pl 962097758 6970 158.75.3.22 (27 Jun 2000 09:22:38
GMT)
X-Complaints-To: n...@m...uni.torun.pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jun 2000 09:22:38 GMT
X-Mailer: Mozilla 3.01Gold (X11; I; SunOS 5.7 sun4m)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30178
Ukryj nagłówki

Dariusz K. Ladziak wrote:
>
> On Mon, 26 Jun 2000 14:40:31 +0200, "pablo" <g...@i...pl>
> wrote:
>
> >jak w temacie tamtego roku zrobilem przepiekne polwytrawne czerwone wino
> >wczoraj chcialem sie pochwalic swoim winem przed rodzina ktora odwiedza
> >mnie raz na rok i okazalo sie ze po trzechmiesiacach od przebutelkowania
> >wino za swego krwisto czerwonego zabarwienia przeszlo na brazowo brunatna
> >barwe o tyle dobrze ze jest klarowne ale gdzie ten piekny socjalistyczny
> >kolor ????
>
> Wino czerwone traci kolor poniewaz jego czerwone barwniki maja
> jednoczesnie charakter garbnikow.


Tu chyba jest niescislosc garbniki i barwniki w winie to zupelnie
rozne grupy zwiazkow, owszem grabniki maja brunatna barwe, ale
rozjasnianie wina polaga na zaniku barwy pochodzacej od brawnikow
czerwonych chyba antocjanianow nie jestm pewnien nazwy.
Z biebiem czasu antocyjaniany lacza sie z garbinikami i wytracaja sie,
ubuwa barwnika czerwonego i "wychodzi" barwa garbnikow - brazowa.


Pragen zauwazyc, ze nie ma zadnej informacji z jakicj owocow jest to
wino,
wiemy tylko ze jest czerwone, rozne owoce maja rozne garbniki i
barwniki.
Mysle, ze mamy za malo informacji aby znalezc przyczyne rozjasnienia
tego wina.




> Wystarczy sladowa ilosc zelaza aby w
> okreslonych warunkach czesc barwnika czerwonego zwiazala sie z zelazem
> tworzac zwiazki badz to nierospuszczalne (laki) badz tez o zupelnie
> innym kolorze.

Dalczego z gory zakladasz ze starata barwy wunika z obecnosci zelaza,
przyczyn moze byc wiele, caly Twoj wywod odnosci sie do szczegolnego
przypadku.



> Ze drobnych ilosci zelaza w winie uniknac sie nie da (sam surowiec
> pewne ilosci zawiera - i dobrze) nalezy zadbac o utrzymanie warunkow w
> ktorych zrzucenie barwnika bedzie niemozliwe. Podstawowym zas
> warunkiem jest utrzymanie wlasciwej kwasowosci wina - podejrzewam ze
> bylo to wino owocowe, rozcienczane woda i dosladzane cukrem przed
> fermentacja W takich warunkach mamy wlasnie stosunkowo duzo zelaza i
> jednoczesnie niedobor kwasow nielotnych. Nalezy zatem zadbac o
> doprowadzenie do wlasciwej kwasowosci - czy to przez dodanie soku z
> naprawde kwasnych owocow (cytryny, moszcz z niedojrzalych jablek) czy
> tez chemicznie czystych nielotnych kwasow spozywczych - dobrze
> sprawuje sie w tej roli kwas cytrynowy.
> Niestety winu ktore barwe zrzucilo pomoc raczej trudno - mozna je co
> najwyzej ustabilizowac w kwasowosci i uzyc do kupazu z materialem
> winiarskim o wyjatkowo intenstwnym kolorze - musisz w tym roku zrobic
> troche wina barwiacego z naprawde intensywnie czerwonych owocow
> (czarna porzeczka, jagody...) i potrzecim obciagu dobarwic nim
> posiadane o niewlasciwej barwie. Niestety pare miesiecy kolejnego
> dojrzewania bedzie potrzebne.
>
> --
> Darek

--
____________________________________________________
_________________
Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL
OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY
Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505
FAX NO. (+48) (056) 6542477
____________________________________________________
_________________

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6