Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!s
kynet.be!skynet.be!news.algonet.se!algonet!newsfeed1.uni2.dk!newsfeed101.telia.
com!nf01.dk.telia.net!news104.dk.telia.net!not-for-mail
From: "iska" <i...@n...stofanet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3f6c82d7$0$7254$ba624c82@nntp02.dk.telia.net>
<bki1q6$jqf$1@atlantis.news.tpi.pl>
Subject: Re: ajoli
Date: Sat, 20 Sep 2003 19:32:22 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Lines: 27
Message-ID: <3f6c8d0b$0$7231$ba624c82@nntp02.dk.telia.net>
NNTP-Posting-Host: 62.107.53.44
X-Trace: 1064078603 news.stofanet.dk 7231 62.107.53.44
X-Complaints-To: Telia Stofa Abuse <a...@s...dk>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:173878
Ukryj nagłówki
"Blancanieves" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:bki1q6$jqf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Przepraszam, ale co to jest "ajoli" ? :))
> I jak takie dobre, to może podzieliabys sie przepisem???
Pewnie, ale musisz lubic czosnek :)
To jest taki dip/majonez czosnkowy.
Potrzebny jest blender. Zabek czosnku kroisz na kawalki i miksujesz w
wysokim naczyniu z zoltkiem. Potem wlewasz bialko i czekasz 5 minut zeby
bialko przeszlo na spod. Ponownie miksujesz bardzo dokladnie. Bialko musi
byc dobrze ubite, inaczej sie nie uda. Dalej miksujesz stopniowo dolewajac
oleju (ja uzywam winogronowego). Wazne zeby nie dolac duzo na raz bo sie
zwazy. Oleju dodajesz na oko, tak mniej wiecej filizanke, az do osiagniecia
pozadanej konsystencji - powinno byc troche gestsze niz majonez. Doprawic
sola i regano. Oregano w sumie nie wiele daje smaku, wiecej zapachu i ladnie
wyglada. Na samym koncu dolewasz soku z cytryny, moze byc z butelki. Wazne:
po soku juz nie wolno dodac oleju. Powinno postac z 2 godziny w lodowce.
Pierwsze czasem sie udaje, trzeba pocwiczyc...
pozdrawiam
iska
|