Data: 2002-01-22 18:29:25
Temat: Re: amerykanski chleb kukurydziany...mix (P)
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
AgataW wrote:
> Drugi wątek
>
> " Chleb kukurydziany.
> Skladniki:
> 3 filizanki maki kukurydzianej
> 3 filizanki maki pszennej
> 3 jaja
> 3 filizanki mleka
> 3 filizanki oleju
> 25 dkg bialego sera
> proszek do pieczenia
> sól
> Ser przetrzec przez sito. Jaja roztrzepac w mleku, dodac
> kukurydziana i przenna make, przetarty ser, olej, sól i proszek do
> pieczenia. Wszystko dobrze wymieszac i wylozyc do posmarowanej
> foremki. Piec w umiarkowanej temperaturze okolo godziny. Moze ten
> przepis jest malo dokladny, ale sam go nie wykonywalem. Jest
> jak jest." Bo Bg
Tego przepisu bym nie polecala- trudno uwierzyc, ze na 6 szklanek maki
(filizanek) bierze sie 3 szklanki oleju - toz to by wyszlo ciezkie i
paskudne. A skad ten bialy ser - Amerykanie nie jedza twarogu. Ponizej
podaje przepis na Corn Bread, klasyczny amerykanski chleb, czesto
pieczony w zeliwnej patelni w piecu, zamiast w zwyklej formie,
najczesciej kroi sie go w kwadraty.
4-5 lyzek masla lub smalcu
3 filizanki maki kukurydzianej (jak grysik)
1 1/2 filizanki maki pszennej
1 lyzka cukru
2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
4 jaja
3 filizanki maslanki
Make kukurydziana zalac maslanka, odstawic na 10 minut. Roztopic maslo,
dodac do maki, wymieszac. Rozgrzac piec do 180C/350F. Wysmarowac ciezka
forme maslem lub smalcem. Zmieszac pozostale suche skladniki. Jaja
roztrzepac widelcem, dodac do maki kukurydzainej, wymieszac widelcem,
dodac suche skladniki, wymieszac. Natychmiast przelac do formy i piec az
zloty i patyczek wyjdzie czysty. Mozna tez go piec w zeliwnej patelni z
przykrywka na ognisku.
Magdalena Bassett
|