Data: 2000-05-30 00:07:15
Temat: Re: amoniak
Od: l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 29 May 2000 13:03:34 GMT, "asia" <j...@h...com.pl>
wrote:
>Mam przepis na ciastka "amoniaczki". Jednym ze skladnikow jest sypki
>amoniak, gdzie mozna go dostac? Czy ktos juz kiedys go uzywal?
Tzw. "amoniak do ciasta" czyli weglan amonowy. W odroznieniu od
wodoroweglanu sodu (sody oczyszczanej) uzywanego w popularnych
proszkach do pieczenia nie pozostawia resztek alkalicznych - rozklada
sie calkowicie do produktow gazowych. Niestety ciasto wymaga lekkiego
przewietrzenia - jak piekarnik ma dobra wymiane powietrza to juz w
trakcie pieczenia zapach sie ulotni, jak gorsza - czasem musi troche
na swierzym lufcie postac. Uzywa sie tego szczegolnie do ciast lekkich
(biszkopt...).
A gdzie dostac - nie wiem, opnad cwierc wieku temu kupowalem w sklepie
chemicznym na Foksal...
--
Darek
|