Data: 2003-10-15 01:43:48
Temat: Re: aspic ring & cold pressed chicken
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lama wrote:
>>Frances Mayes napisala ksiazke pt. Swan o glebokim poludniu
> > (chyba dzieje sie w Georgia) gdzie wlasnie takie dania podaja (czy to
> > tlumaczysz?
>
> Bingo!
Hej, swietnie, daj znac na priva, kiedy wydanie i przez kogo, to kupie
Rodzicom, bo to fajna ksiazka.
> i estetyczny, i praktyczny i bardzo apetyczny sposób podania galarety. Zaczęłam
> nawet kombinować, czy by nie podać w ten sposób karpia w galarecie na wigiliny
> stół. ;-) Tylko skąd wziąć taką sprytną foremkę?
To taka foremka jak do babki, tylko ze bez kominka w srodku. A zeby
latwo wyjac juz zastygnieta galarete, macza sie te foremke na chwile w
goracej wodzie, uwazajac, zeby woda nie lala sie przez brzegi, i
przykrywa sie talerzem i odwraca. To umoczenie w goracej wodzie poluzuje
galarete od formy. Mysle, ze forma z kominkiem tez by byla dobra. Na
wierzch mozna polozyc krem z bitej smietanki, chrzanu i koperku, ktory
sie swietnie komponuje z ryba. Jak nie ma sie swiezego koperku, mozna
uzyc zamrozony.
MB
|