Data: 2002-01-22 14:37:34
Temat: Re: babeczki - mix z grupy (P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"tadam" <t...@p...onet.pl> wrote:
>Czesc,
>Szukam przepisu na babeczki, tzn raczej przepisu na ciasto babeczkowe i to
>biale ktore zwykle jest w srodku (jakas masa w kazdym razie).
"Krem Brulee i babeczki ( przepis za Wysokimi Obcasami) 20 szt
(wieksze foremki)
Krem:
2 szklanki smietany 36 %
4 jajka
4 łyzki cukru
1 laska wanilii
brazowy cukier trzcinowy mniej wiecej 1 lyzeczka na babeczke
Babeczki:
4 lyzki cukru pudru
1 kostka masla
2 szklanki maki
1 lyzeczka cukru waniliowego
2 zoltka
Cukier, maslo, make posiekac na stolnicy dodac zoltka i cukier
waniliowy. Zagniesc ciasto Foremki do babeczek wyklejac cienko
ciastem i zapiec na jasnozloto (temp. 160°) Skladniki kremu
wymieszac ze soba (nie ubijac) Wlac do podpieczonych babeczek (
jeszcze w foremkach) Wstawic na 10-15 min do pieca Wyjac posypac
cukrem trzcinowym i zapiec ponownie w bardzo goracym
piekarniku (200°) az cukier sie rozpusci. Najlepiej zjesc zaraz po
upieczeniu nie nadaja sie do przechowywania." B.O. (Basia Olszewska)
"Znalazlam jeszcze przepis w ktorym 2/3 kostki masla uciera sie
z polowa szklanki cukru i 2 zoltkami dodawac po troche pol
opakowania serka homogenizowanego oraz cukier waniliowy . Nakladac
krem do wystudzonych babeczek dekorujac owocami. Galaretke
rozpuscic w 3/4 ilosci wody przewidzianej na opakowaniu a gdy
zacznie gestniec zalac powierzchnie babeczek" BO
"Trzecia wersja ubita smietana usztywniona żelatyna na to
czastki brzoskwin. Owoce polac podgrzana konfitura morelowa." BO
"Wersja czwarta. Chyba wpadlam w trans, ale sama mam ochote
zrobic babeczki. Krem: 500 ml. mleka 6 dag cukru 5 dag mielonego
maku 2 zoltka 2 dag maki ziemniaczanej bialko 4 dojrzale owoce
tamarillo ( moga byc inne) odlac 3 lyzki mleka do pozostalego
wsypac cukier i mak. Gotowac 10 min na malym ogniu. 3 lyzki mleka
wymieszac z zoltkami oraz maka ziemniaczana, wlac do mleka
zagotowac, pozostawic do schlodzenia . Bialko ubic na sztywna
piane, polaczyc z masa makowa. Krem nalozyc za pomoca szprycerki do
babeczek. Udekorowac owocami tamarillo." BO
"Krem kokosowy do babeczek 0,5l mleka, po 2 lyzki maki pszennej
i ziemniaczanej,, 10 dag wiorkow kokosowych, 20 dag masla, 4
lyzki cukru
Mleko zagotowac z wiorkami, wsypac cukier i wlac obie maki
rozprowadzone mlekiem. Maslo utrzec na puch, dodawac po lyzce
ostudzony budyn. Napelniac babeczki, dekorowac winogronami i
posiekanymi orzechami." Ania S
|