Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!pols
l.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bakłażany
Date: Fri, 21 Oct 2005 07:03:38 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 41
Message-ID: <dj9sr7$kr5$1@polsl.gliwice.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
<dj9cti$bqj$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1129871015 21349 213.227.72.169 (21 Oct 2005 05:03:35 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Oct 2005 05:03:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250658
Ukryj nagłówki
Użytkownik "mojra" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dj9cti$bqj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> jammarta wrote:
> > Macie jakies fajne pomysly na przyrzadzenie bakłażanów. I prosze o
dokladne
> > opisanie jak z tym odstawianiem pokrojonego bakłażana zeby nie bylo
gorzki. I
> > jeszcze jak sie robi faszerowany to sie zjada skorke ?
> >
>
> Z tym odstawianiem bakłażana żeby nie było gorzki to jest tak, że się
> bakłażana kroi na plastry, soli, odstawia na jakieś 20 minut, potem
> opłukuje plastry pod zimną wodą, osącza na papierowym ręczniku i pichci
> dalej.
>
>
>
> mojra, co nie lubi bakłażanów
Mojra dokladnie Ci opisala co i jak z soleniem baklazanow
Co do przyrzadzania osobiscie tez za nimi nie przepadam a jedyny przepis
ktory znam to baklazany z grilla
Po wlasnie osoleniu i "odgorzknieniu" ich smarujesz je oliwa z oliwek
kladziesz na grillu i podpiekasz z obu stron po 5-10 minut (na oko musisz
piec-sam nigdy nie robilem)
Pozwyszego baklazana mozna jesc "bez niczego", z maselkiem czosnkowym lub
innym, lub tez zastosowac jako dodatek do salatek
Skory osobiscie bym nie polecal ale wiem ze sa tacy ktorzy zjadaja razem ze
skora
Zamiast na grillu mozesz tak samo w piekarniku, lub na patelni zrobic
Ja w podobny sposob (z grilla) robilem cukinie i smakowala mi
Mozna rowniez przed smazeniem w glebokim oleju obtoczyc w ciescie (np.
nalesnikowym)
Tez cukinie tak robuilem i byla pyszna
Pozdrawiam
Kondziorek
p.s. http://poprostugotuj.onet.pl/content/index.php?nav1=
wyszukiwarka
Tu wpisz bakłażan i wyszuka Ci 10 tematów jego dotyczących
|