Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.man
.szczecin.pl!not-for-mail
From: "janosik" <j...@z...szczecin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: barszcz
Date: Thu, 7 Dec 2000 13:10:53 +0100
Organization: ACI - Szczecin http://aci.com.pl
Lines: 29
Message-ID: <90nuoo$oac$1@zeus.man.szczecin.pl>
References: <3a2f48aa$1@news.vogel.pl> <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: gaon.zg.szczecin.pl
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 976191064 24908 195.116.25.98 (7 Dec 2000 12:11:04 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: 7 Dec 2000 12:11:04 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38469
Ukryj nagłówki
Ja proponuję Wam przepis na barszcz wigilijny , który niezmiennie gotuję od
wielu lat.
Ugotowane buraki ścieram na tarce ( grube oczka), zalewam wodą , dokładam
przekrojoną na pół cebulę i doprowadzam do wrzenia. Taki gar zostawiam w
spokoju do następnego dnia ( dzięki cebuli wywar nie traci koloru). Wtedy do
innego gara zlewam ten wywar a to co pozostało w pierwszym garze ponownie
zagotowuję i zlewam . Do tak przygotowanego wywaru dodaję wodę pozostałą po
gotowaniu suszonych grzybów i doprawiam do smaku :wegetą, czoskiem, octem
winnym, pieprzem. Do tego barszczu podaję uszka z grzybami lub paszteciki z
grzybami.
Polecam
Jola
b...@z...szczecin.pl
sadyl napisał(a) w wiadomości: <3...@p...onet.pl>...
>Kiedyś można było zakupić koncentrat barszczu w proszku produkcji
>Viktoria-Cymes z Wałcza.
>Był to jedyny "sztuczny" barszcz, który mi smakował.
>Niestety nigdzie nie do kupienia.
>W ramach podróży krajoznawczych wpadłem kiedyś do Wałcza do ich sklepu
>przyzakładowego, gdzie okazało się, że zaprzestali produkcji, pewnie ze
>względu na niską sprzedaż (niniejszym składam hołd dla ichniego działu
>marketingu :)
>Dlatego również jestem zinteresowany przepisem na dobry barszcz (ale nie
>zupę, ale taki do popijania pierogów)
>
>sadyl
|