Data: 2000-12-07 12:10:53
Temat: Re: barszcz
Od: "janosik" <j...@z...szczecin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja proponuję Wam przepis na barszcz wigilijny , który niezmiennie gotuję od
wielu lat.
Ugotowane buraki ścieram na tarce ( grube oczka), zalewam wodą , dokładam
przekrojoną na pół cebulę i doprowadzam do wrzenia. Taki gar zostawiam w
spokoju do następnego dnia ( dzięki cebuli wywar nie traci koloru). Wtedy do
innego gara zlewam ten wywar a to co pozostało w pierwszym garze ponownie
zagotowuję i zlewam . Do tak przygotowanego wywaru dodaję wodę pozostałą po
gotowaniu suszonych grzybów i doprawiam do smaku :wegetą, czoskiem, octem
winnym, pieprzem. Do tego barszczu podaję uszka z grzybami lub paszteciki z
grzybami.
Polecam
Jola
b...@z...szczecin.pl
sadyl napisał(a) w wiadomości: <3...@p...onet.pl>...
>Kiedyś można było zakupić koncentrat barszczu w proszku produkcji
>Viktoria-Cymes z Wałcza.
>Był to jedyny "sztuczny" barszcz, który mi smakował.
>Niestety nigdzie nie do kupienia.
>W ramach podróży krajoznawczych wpadłem kiedyś do Wałcza do ich sklepu
>przyzakładowego, gdzie okazało się, że zaprzestali produkcji, pewnie ze
>względu na niską sprzedaż (niniejszym składam hołd dla ichniego działu
>marketingu :)
>Dlatego również jestem zinteresowany przepisem na dobry barszcz (ale nie
>zupę, ale taki do popijania pierogów)
>
>sadyl
|