Data: 2002-10-28 10:41:29
Temat: Re: barszcz ukrainśki-problem
Od: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > był czerwony a nie brązowy. Jeszcze mi się to nigdy nie udało.
>
Ja jeśli moge cos doradzić dodaje buraczki drobno pokrojone lub starte
na grubej tarce pod koniec gotowania zupy a następnie kwasek cytrynowy
lub sok z cytryny i po zagotowaniu zaraz wyłączam ( Przy startych ) lub
gotuję kilka chwil (przy krojonych) ale zakwaszenie przeciwdziała
zmianie koloru barszczu tak jak przy kapuscie czerwonej. Zresztą do
potraw z buraków dobrze jest dodać kwasek lub cytrynę i cukier aby
zneutralizowac ich kwaśność - redukuje się wówczas ich naturalną
delikatną goryczkę. Poza tym tak lepiej smakują.
Powodzenia w "zakwaszaniu" Anna B
|