Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!orion.c
st.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: barszcz wigilijny
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1eb3ltd.r0en9j1q8rimN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@n...tpnet.pl>
<1eam6zi.1c9tyea1sazormN%wlos@tele.com.pl>
<3...@p...onet.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 59 days)
Lines: 26
Date: Tue, 23 May 2000 17:07:14 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.52.103
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 959101634 212.160.52.103 (Tue, 23 May 2000 19:07:14 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 May 2000 19:07:14 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28453
Ukryj nagłówki
fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > >
> > Przepis bardzo interesujacy. Jest to odmiana zuru. Jednak sadze, ze
> > "wigilijny" on jest dlatego, ze jest postny, nie zawiera miesa, wywaru z
> > miesa ani tluszczu zwierzecego, i jako taki nadaje sie na wigilie.
> >
>
> Wladyslawie nie gniewaj sie ale nie zgodze sie z Tobą. Wszystko zalezy od
> regionu w ktorym mieszkasz. W okolicach Sandomierza taki barszcz jest
> podstawowym daniem wigilijnym, nad morzem podaje sie zupe rybna, a jeszcze w
> roznych regionach Polski zetknelam sie z zupa grzybowa. W sumie: co "kraj"
> to obyczaj...
> Ja przygotowywuje roznie, wszystko zalezy od tego z ktora czescia rodziny
> spedzam Wigilie, choc masz racje ze barszcz czerwony jest najczesciej
> podawany i jako taki najbardziej sie kojarzy wiekszosci z nas.
> Pozdrawiam
Oczywiscie masz calkowita racje. Na wigilie jada sie najrozmaitsze zupy.
Chodzi mi tylko o to, ze zawsze sa to zupy postne -- zrobione bez uzycia
miesa.
Wladyslaw
|