Data: 2000-05-23 14:24:29
Temat: Re: barszcz wigilijny
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> >
> Przepis bardzo interesujacy. Jest to odmiana zuru. Jednak sadze, ze
> "wigilijny" on jest dlatego, ze jest postny, nie zawiera miesa, wywaru z
> miesa ani tluszczu zwierzecego, i jako taki nadaje sie na wigilie.
>
Wladyslawie nie gniewaj sie ale nie zgodze sie z Tobą. Wszystko zalezy od
regionu w ktorym mieszkasz. W okolicach Sandomierza taki barszcz jest
podstawowym daniem wigilijnym, nad morzem podaje sie zupe rybna, a jeszcze w
roznych regionach Polski zetknelam sie z zupa grzybowa. W sumie: co "kraj"
to obyczaj...
Ja przygotowywuje roznie, wszystko zalezy od tego z ktora czescia rodziny
spedzam Wigilie, choc masz racje ze barszcz czerwony jest najczesciej
podawany i jako taki najbardziej sie kojarzy wiekszosci z nas.
Pozdrawiam
aga l.
|