Data: 2000-05-23 17:07:14
Temat: Re: barszcz wigilijny
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > >
> > Przepis bardzo interesujacy. Jest to odmiana zuru. Jednak sadze, ze
> > "wigilijny" on jest dlatego, ze jest postny, nie zawiera miesa, wywaru z
> > miesa ani tluszczu zwierzecego, i jako taki nadaje sie na wigilie.
> >
>
> Wladyslawie nie gniewaj sie ale nie zgodze sie z Tobą. Wszystko zalezy od
> regionu w ktorym mieszkasz. W okolicach Sandomierza taki barszcz jest
> podstawowym daniem wigilijnym, nad morzem podaje sie zupe rybna, a jeszcze w
> roznych regionach Polski zetknelam sie z zupa grzybowa. W sumie: co "kraj"
> to obyczaj...
> Ja przygotowywuje roznie, wszystko zalezy od tego z ktora czescia rodziny
> spedzam Wigilie, choc masz racje ze barszcz czerwony jest najczesciej
> podawany i jako taki najbardziej sie kojarzy wiekszosci z nas.
> Pozdrawiam
Oczywiscie masz calkowita racje. Na wigilie jada sie najrozmaitsze zupy.
Chodzi mi tylko o to, ze zawsze sa to zupy postne -- zrobione bez uzycia
miesa.
Wladyslaw
|