Data: 2001-05-29 20:58:44
Temat: Re: barwienie potraw
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Paweł Burlewicz" wrote:
> Hej!
> Do najciekawszych dla mnie tajemnic kuchennych należy barwienie potraw. Już
> opanowałem jak przy pomocy kurkumy czy szafranu uzyskać miłą dla oka żółć.
> Szukam jednak podpowiedzi, czy można naturalnie uzyskać też inne kolory
> czerwony, zielony, np. ryżu? A jeśli sztucznie a nietrująco to jak?
> Jedzenie jako przeżycie estetyczne musi być miłe dla oka :-)
> Tytus
Sok z marchwii dodany do ciasta na makaron zamiast czesci wody barwi go na
pomaranczowo, sok ze szczawiu na zielono, sok z buraczkow na rozowo. Czarne
jagody barwia potrawy na rozowo lub niebiesko. Sok z swiezych czeresni czy
wisni nadaje sosom bogaty, winny kolor.
Magdalena Bassett
|