Data: 2005-01-15 22:46:07
Temat: Re: bezy
Od: "@nn" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:10uislkoha7f383@corp.supernews.com...
> ingusia wrote:
>
>> Witam!
>> jak w domu zrobić bezy aby nie były gumiaste tylko kruche, jak długo
>> trzymac
>> w piekarniku i w jakiej temperaturze? Robiłam wiele razy nigdy nie
>> były
>> takie jak trzeba pozdrawiam
>> ingusia
>
> Bezy, ktore zawsze sie udaja, jesli sie nic nie zmieni w przepisie:
>
> BEZY
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru (250 gr)
> Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
> przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz
> bez ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i
> wyciskac ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w
> 135C/275F az bezy zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie
> ciagnace, wiec po poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy
> w zamknietym
> piekarniku do wystygniecia. Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego,
> ale zawsze dziala) wymieszanie tej 1/3 cukru na koncu, bez
> ubijania,powoduje, ze bezy nie siadaja.
Nic nie zmieniałam w przepisie a właśnie z niego piekłam ostatnio moje
bezy - tyle tylko ze nie miałam szprycy i nie chciało mi się bawić w
robienie malutkich i chyba dlatego tak długo się musiały suszyć.
Pozdrawiam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
|