Data: 2005-01-15 19:44:48
Temat: Re: bezy
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
ingusia wrote:
> Witam!
> jak w domu zrobić bezy aby nie były gumiaste tylko kruche, jak długo trzymac
> w piekarniku i w jakiej temperaturze? Robiłam wiele razy nigdy nie były
> takie jak trzeba
>
> pozdrawiam
> ingusia
Bezy, ktore zawsze sie udaja, jesli sie nic nie zmieni w przepisie:
BEZY
6 bialek
1 szklanka cukru (250 gr)
Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie ciagnace, wiec po
poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
piekarniku do wystygniecia. Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale
zawsze dziala) wymieszanie tej 1/3 cukru na koncu, bez
ubijania,powoduje, ze bezy nie siadaja.
Magdalena Bassett
|