Data: 2002-02-25 10:13:01
Temat: Re: białka :-(
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <w...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:5...@n...onet.pl...
> Witam
> Wczoraj zrobilam ajerkoniak i zostalo mi 18 bialek. Czy istnieje jakies
> ciasto bazujace na bialkach?
> Wiem, ze temat bialek byl poruszany po Tlustym Czwartku, ale bezy,
kokosanki
> (dzieki Wam) juz robilam z bialek po faworkach.
> Czy ktos mi pomoze?
Białkowiec
----------------------------------------------------
------------------------
----
60 dag (3 szklanki) mąki, szklanka białek, szklanka oleju słonecznikowego
lub oliwy, 35 dag (1 1/2 szklanki) cukru, 1/2 szklanki letniego mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy
----------------------------------------------------
------------------------
----
Białka ubić z cukrem. Do piany dodawać stopniowo olej, przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, ciągle ubijając. Na końcu można
dodać bakalie. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą
bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 45 min.
Bezowy tort Hiszpański
----------------------------------------------------
------------------------
----
ciasto: 8 białek, 20 dag (niepełna szklanka) cukru kryształu, 20 dag (1
szklanka) cukru pudru, papier do wyłożenia formy, tłuszcz do wysmarowania
papieru; krem: 2 szklanki śmietanki
kremowej, 10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru, 1/2 laski wanilii lub cukier
waniliowy, 1 łyżeczka żelatyny, 25 dag owoców lub konfitury
----------------------------------------------------
------------------------
----
Trzy jednakowej wielkości tortownice wyłożyć papierem wysmarowanym
tłuszczem. Sporządzić krążki bezowe: Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier
kryształ, ciągle ubijając. Sztywną pianę wymieszać z cukrem pudrem, wyłożyć
do tortownicy, wyrównać i piec (suszyć) w letnim piekarniku przy otwartych
drzwiczkach przez 12 godzin. Bezowe krążki można kolejno piec w jednej
tortownicy. Można też upiec małe bezy i połączyć je kremem, formując tort.
Sporządzić krem: ubić śmietanę, dodawać cukier, utłuczoną, przesianą wanilię
lub cukier waniliowy i ubijać. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 3
łyżkach wody. Tort przełożyć kremem, wykańczając nim również boki. Wierzch
tortu można ubrać wyciśniętym kremem, a przed podaniem przybrać owocami.
Gotowy tort odstawić na 2 godziny aby łatwo dał się kroić. Torcik bezowy
doskonały jest również z masą kawową.
Biszkopt na białkach
----------------------------------------------------
------------------------
----
6 białek, 6 dag (3 łyżki) mąki, 12 dag ( 1/2 szklanki) cukru, cukier
waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i papier do formy
----------------------------------------------------
------------------------
----
Przesianą mąkę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną
pianę. Dodać mąkę z cukrem, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy
wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym
piekarniku 30-40 min.
Lukier z białek do dekoracji pierników i mazurków
----------------------------------------------------
------------------------
----
2 białka, 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru, 1 łyżeczka octu 6% lub soku
cytrynowego, 1 dag (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, barwnik naturalny (np. z
marchwi lub owoców)
----------------------------------------------------
------------------------
----
Cukier przesiać do miski, dodać białka, ucierać na pulchną, gładką masę.
Dodać Ocet lub sok cytrynowy i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik. Wyciskać
lukier przez tubkę z papieru pergaminowego lub worek foliowy. Ozdabiać nim
mazurki lub pierniczki na choinkę.
Masa z piany zaparzanej
----------------------------------------------------
------------------------
----
3 białka, sok z połowy cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
rozpuszczonego w łyżce wody, 30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru, 1/2
szklanki wody, łyżka octu
----------------------------------------------------
------------------------
----
Z wody, cukru i Octu zagotować syrop. Ubić pianę z białek i delikatnie
połączyć z gorącym syropem. Masę ubijać na parze; aż zgęstnieje. Gęstą masę
ostudzić i doprawić sokiem z cytryny
lub kwaskiem cytrynowym. Można też dodać dowolny dodatek smakowy, np. kawę,
kakao, świeże zmiażdżone owoce lub przecier owocowy.
tyle znalazłam, niestety nie przetestowane
Wkn
|