Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!individual.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bialy ser
Date: Thu, 16 Jun 2005 23:31:43 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 48
Message-ID: <9845665514$20050616233148@ewcia.kloups>
References: <d8sf6q$7n4$00$2@news.t-online.com>
<5...@n...onet.pl>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net YHVgylrS/91j4ZOz7sAdCwS1MKEJ/wK5YoVlVo7btHi5dxd0Uw
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <5...@n...onet.pl>
X-Comment-To: Joanna Konopka
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241710
Ukryj nagłówki
Le jeudi 16 juin 2005 ŕ 21:53:02, dans <5...@n...onet.pl> vous
écriviez :
>> > Anglia. Ale nie Londyn, polskich sklepow brak. Ostatnio chcialam znalesc
>> > cos co przypomina serek homogenizowany - tez nei ma. Albo nie znalazlam
>>
>> a cottage cheese nie ma?
>>
>> Waldek
> Jest. Problem w tym, ze jest slony, badz "slonawy" zwany naturalnym. Ale do
> slodkich nalesnikow absolutnie sie nie nadaje :)
Dobra. Nie udalo mi sie odnalezc w Goglu linka, wiec wklepuje na nowo:
- dwa litry pelnego mleka (nie UHT jesli mozliwe) podgrzac do
temperatury letniej (palec wlozony nie parzy)
- rozbeltac lyzke gesterj (sour) smietany
- nakryc, odstawic w jak najcieplejsze miejsce na 2-3 dni
- kwasne mleko podgrzac do 60°C (to znaczy palec troche parzy, ale nie
za bardzo...)
- przestudzic, odcedzic, odcisnac czy sie znajdzie na pokladzie
(sitko, kapelusz...)
Uwagi techniczne :
1. im bardziej mleko kwasne stoi, tym i ser na koniec kwasniejszy
2. im cieplejsze sie zsiadle mleko odcedza tym ser chudszy
HTH
Ewcia
--
Niesz
|