Data: 2005-06-16 21:31:43
Temat: Re: bialy ser
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le jeudi 16 juin 2005 ŕ 21:53:02, dans <5...@n...onet.pl> vous
écriviez :
>> > Anglia. Ale nie Londyn, polskich sklepow brak. Ostatnio chcialam znalesc
>> > cos co przypomina serek homogenizowany - tez nei ma. Albo nie znalazlam
>>
>> a cottage cheese nie ma?
>>
>> Waldek
> Jest. Problem w tym, ze jest slony, badz "slonawy" zwany naturalnym. Ale do
> slodkich nalesnikow absolutnie sie nie nadaje :)
Dobra. Nie udalo mi sie odnalezc w Goglu linka, wiec wklepuje na nowo:
- dwa litry pelnego mleka (nie UHT jesli mozliwe) podgrzac do
temperatury letniej (palec wlozony nie parzy)
- rozbeltac lyzke gesterj (sour) smietany
- nakryc, odstawic w jak najcieplejsze miejsce na 2-3 dni
- kwasne mleko podgrzac do 60°C (to znaczy palec troche parzy, ale nie
za bardzo...)
- przestudzic, odcedzic, odcisnac czy sie znajdzie na pokladzie
(sitko, kapelusz...)
Uwagi techniczne :
1. im bardziej mleko kwasne stoi, tym i ser na koniec kwasniejszy
2. im cieplejsze sie zsiadle mleko odcedza tym ser chudszy
HTH
Ewcia
--
Niesz
|