Data: 2008-09-29 12:43:25
Temat: Re: biryani
Od: Gamban Rambutayan <r...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
jakuboff pisze:
> Czy ktoś zna jakiś dobry przepis na biryani? Najbardziej lubię lamb b.
> ale chodzi mi głównie o sposób przyrządzenia ryżu pod kątem użytych
> przypraw. Z rodzajem i przyrządzeniem mięsa sobie poradzę. Często
> zamawiam z jednego miejsca, ale nie jest to tanie i poza tym czasem
> miałbym ochotę samemu zrobić. Oczywiście przepisu mi nie dadzą.
> Próbowałem w związku z tym sam znaleźć i zrobić, ale po kilku próbach
> odpuściłem. Co przepis to inny zestaw przypraw (w zależności od
> regionu), a nie potrafię ich zidentyfikować po smaku w oryginalnej
> potrawie. Pomijając moje mierne umiejętności pichcenia, wychodziło mi
> kompletnie nie to co jadłem stamtąd. Ze względu na to, że zatrudniają
> dwóch kucharzy czasem biryani się różnią. Czasem jest żółte bardziej
> suche, a czasem (lepsze!) brudnoszare i bardziej, hmm... wilgotne.
> Szef tego miejsca powiedział mi tylko, że wersja, którą lubię jest
> przyrządzana w bardziej tradycyjny, typowo indyjski sposób. Zna ktoś ten
> sposób? :)
>
> Dzięki, pozdrawiam
> Kuba
>
tukaj masa cytaj -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Biriani
|