Data: 2008-09-29 12:45:05
Temat: Re: biryani
Od: Gamban Rambutayan <r...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gamban Rambutayan pisze:
> jakuboff pisze:
>> Czy ktoś zna jakiś dobry przepis na biryani? Najbardziej lubię lamb b.
>> ale chodzi mi głównie o sposób przyrządzenia ryżu pod kątem użytych
>> przypraw. Z rodzajem i przyrządzeniem mięsa sobie poradzę. Często
>> zamawiam z jednego miejsca, ale nie jest to tanie i poza tym czasem
>> miałbym ochotę samemu zrobić. Oczywiście przepisu mi nie dadzą.
>> Próbowałem w związku z tym sam znaleźć i zrobić, ale po kilku próbach
>> odpuściłem. Co przepis to inny zestaw przypraw (w zależności od
>> regionu), a nie potrafię ich zidentyfikować po smaku w oryginalnej
>> potrawie. Pomijając moje mierne umiejętności pichcenia, wychodziło mi
>> kompletnie nie to co jadłem stamtąd. Ze względu na to, że zatrudniają
>> dwóch kucharzy czasem biryani się różnią. Czasem jest żółte bardziej
>> suche, a czasem (lepsze!) brudnoszare i bardziej, hmm... wilgotne.
>> Szef tego miejsca powiedział mi tylko, że wersja, którą lubię jest
>> przyrządzana w bardziej tradycyjny, typowo indyjski sposób. Zna ktoś
>> ten sposób? :)
>>
>> Dzięki, pozdrawiam
>> Kuba
>>
> tukaj masa cytaj -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Biriani
a tukay jaki umisa english ale chiba ne umisa->
http://en.wikipedia.org/wiki/Biryani
siankujema plose pan
|