Data: 2002-07-17 18:44:38
Temat: Re: biszkopt
Od: "pająk" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
witam serdecznie
pierwszy raz pisze na ta grupe ale mam nadzieje, ze przepis bedzie ok
To przepis mojej babci jest prosty do zapamiętania i do wykonania
porcja na tort:
8 jajek
200g mąki krupczatki
200g cukru
jajka z cukrem ubijamy na konsystencję gęstej śmietany dodajemy mąkę wolno i
delikatnie mieszając.wylewamy na frmę (krążek od tortownicy a dno z pamieru
nawiniętego na krążek). Formy nie smarujemy tluszczem!!! piec w 200st. okolo
30-40 min do zarumienienia. Po wyjęciu formę odwracamy do góry nogami i
opieramy na kubkach do wystygnięcia. Zawsze się udaje. Porcja na ciasto raz
przekladane kremem i galaretka jest z 6 jajek i odpowiednio maki i cukru a
tylko z galaretka z 4 jaj. powodzenia w pieczeniu
pozdrawiam Joanna
|