Data: 2002-07-17 16:19:29
Temat: Re: biszkopt
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
emilia mitula wrote:
>
> --
> WITAM SERDECZNIE !
> Jak upiec biszkopt ,aby zawsze urósł?
>
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka. Ubic
bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli cukier,
ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2 minut. Nadal
ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy
zoltkami. Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki
czy reka, juz bez miksera. Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie
odstawac od brzegow, 35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
|