Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "lemonka" <...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bób suszony - jak suszyć?
Date: Tue, 21 Jul 2009 05:22:48 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <h43cad$8vd$1@inews.gazeta.pl>
References: <h3n9vf$l9j$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h3njq1$194$2@atlantis.news.neostrada.pl> <h3nlmq$8no$1@inews.gazeta.pl>
<h3nttj$g62$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h3p82r$mun$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<h3ql39$7h6$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h3qqdq$k2q$1@inews.gazeta.pl>
<h3so52$nfk$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h401ib$e88$1@inews.gazeta.pl>
<h42k38$805$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: cly1.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1248146573 9197 83.31.126.1 (21 Jul 2009 03:22:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Jul 2009 03:22:53 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: agnes2101
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323599
Ukryj nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:h42k38$805$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> lemonka pisze:
>
> > No i już wiem. Po pierwsze zblanszować - nie oznacza zagotować.
>
> No to już rozumiem - niepotrzebnie gotowałam i nie zahartowałam
potem.
>
> Czy nie można by jednak zamrozić po prostu surowych? Grozi to czymś?
> Przyznam, że tak byłoby mi najwygodniej. :)
>
Mrożenie powoduje spowolnienie zachodzenia reakcji enzymatycznych ale
nie hamuje ich całkowicie. Efekt mrożenia nieblanszowanych warzyw może
być taki, że wkładasz pyszne, zielone cudne różyczki, po paru
miesiącach wyciągasz brunatne coś, o paskudnym smaku, których byś nawet
z daleka kijem nie chciała dźgnąć. Często truskawki brunatnieją w
zamrażarce, ale - niestety - truskawki trudno blanszować.
Poza tym drobnoustroje też nie giną w zamrażarce - siedzą, chuchają w
rączki, łoją w karty i czekają na lepsze czasy. Kiedy tylko temperatura
podskoczy na tyle, by woda stała się dostępna jako ciecz przynajmniej
częściowo - ożywają i wydalają toksyny. Żywe drobnoustroje zginą
później w trakcie gotowania, ale ich toksyny mogą wywołać nieprzyjemne
skutki - od efektów alergicznych, przez ciężkie zatrucia ze skutkiem
śmiertelnym włącznie, na działanich teratogennych skończywszy.
Mówię oczywiście o _możliwościach_, które MOGĄ nastąpić, gdy nie
blanszuje się warzyw, grzybów i niektórych owoców a nie mówię, że na
bank jeśli zjesz rozmrożonego nieblanszowanego brokuła to twoje wnuki
urodzą się bez rączek. Tfu, na psa urok..
|