Data: 2002-01-10 20:49:08
Temat: Re: boeuf strogonow
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jak sie robi potrawe strogonowa ?
>
>
Witam, mam kilka przepisów, ale podaję za Kuroniem:
1,5 kg poledwicy wolowej,
10 dag masla
2 lyzki maki pszennej
20 dag cebuli
50 dag pieczarek
szklanka gestej smietany
lyzka koncentratu pomidorowego
vegeta, sol, pieprz, chili, bulion grzybowy
Pieczarki obieramy, myjemy, osaczamy i oddzielamy trzonki od kapeluszy. Z
trzonkow i przyprawy gotujemy wywar, dodajemny bulion. Poledwice czyscimy z
blon i kroimy najpierw na plastry grubosci 1 cm, a nastepnie na 1-centymetrowe
paski. Wkladamy je na rozgrzane maslo i smazymy, mieszajac. Gdy sie zrumienia,
dodajemy pokrojone w paski kapelusze pieczarek i pokrojona w piorka cebule.
Chwile smazymy, przykrywamy i duszimy na malym ogniu do miekkosci. Mieso
oproszamy maka, mieszamy, wlewamy przecedzony wywar i smietane, dodajemy
koncentrat pomidorowy, doprawiamy sola oraz swiezo zmielonym pieprzem, dusimy
jewszcze 10-15 minut. Podajemy z kluseczkami albo z bagietką i czerwonym winem.
Niektórzy jeszcze marynuja mieso przed smazeniem (w occie albo w soku z
cytryny).
Pozdrowienia
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|