Data: 2002-05-29 13:55:45
Temat: Re: botwinkę, mam śliczną botwinkę..
Od: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Asia Slocka <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ad2m25$5fv$...@n...onet.pl...
. Czy ktoś ma dobry przepis na ciepłą
> zupkę z użyciem ww. bez dodawania kości, mięsa itp?
> (Asiu wiesz która: patrzyłam też na Twój przepis ale mam wątpliwości
> czy sama botwinka, woda i koperek zabielone śmietaną dadzą zupę.
> Na pewno? Hmm..nie śmiej się :-)
>> Pozdrawiam
> Asia Słocka
Asiu, przekopiuje Ci przepis ( szczegolowy) ktory wysylalam w ubieglym
tygodniu do mojego syna , ktory ze swiezo poslubiona Magda debiutowal w
botwince:)))
Przepis :
BOTWINKA
1 peczek botwinki
wloszczyzna
moze ale nie musi miesko z koscia na wywar ( ja robilam bez miesa)
vegeta
koncentrat buraczany ( dobry jest z krakusa)
smietana ( lub mleko) maslo, koperek
nie zapomniec o kartofelkach oblanych skwarkami z boczku wedzonego na
osobnym talerzyku
Do garnka z woda wrzucamy:
1 marchewke, pietruszke i kawalek selera , dodajemy vegety i lyzke stolowa
octu ( bo jak nie bedzie zakwaszona woda i wrzucimy botwinke to zblednie
kolor).
W tym czasie myjemy botwinke dokladnie z piasku, odcinamy glowki buraczkowe,
lepiej sie wtedy myje. Liscie z lodygami kroimy drobno ( tak 1/2 cm)( te
czesci pokrojone z zielonym jeszcze pare razy w poprzek aby nie wyszly za
dlugie paski) i do garnka , glowki jak sa malutkie nie obieramy tylko wąs
korzenia odcinamy a jak troszke wieksze to obieramy i kroimy w mala
kosteczke. Na 20 min w cisnieniowym ( ja jeszcze marchew i pietruszke
nacinam od strony grubszej na krzyz ale trzymaja sie calosci- aby szybciej
zmiekly jak ciensze- a w calosci po to aby je latwiej potem wylowic a nie
polowac w garnku).Po otwarciu garnka wyjmujemy marchew, pietruszke i seler-
a reszte doprawiamy: koncentrat, moze jak trzeba vegeta, smietana do
zabielenia (wersja light to mleko ale wtedy trzeba lyzke stolowa masla),
troche pieprzu i koperek.Obok talerz z ziemniaczkami polanymi polanymi
skwarkami z boczku wedzonego.
Jola L-L
|