Data: 2007-02-10 17:20:08
Temat: Re: brązowawe robaczki w mące
Od: Weronika Baran <w...@b...be>
Pokaż wszystkie nagłówki
chairon napisał(a):
> Witam
>
> Czy ktoś wie jak nazywają się takie małe, brązowawe robaki, które
> zazwyczaj występują w mące, kaszy i innych sypkich produktach. Szukam na
> różnych forach i grupach, a tam jak ktoś pyta o nazwę, to jest odpowiedź
> "poszukaj w googlach". Szukam i w kółko to samo - poszukaj w googlach.
>
a moze wołek zbożowy?
za wikipedią:
Wołek zbożowy (Sitophilus granarius, Sitophila granaria, Calandra
granaria) - owad z rzędu chrząszczy. Długość do 4 mm. Barwa czarna,
przedplecze i pokrywy skrzydłowe punktowane. Wołek zbożowy jest
pozbawiony skrzydeł błoniastych.
Jest to gatunek synantropijny, żerujący na ziarnie zmagazynowanego
zboża. Larwy rozwijają się w ziarnie żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia,
ryżu, kukurydzy. W przypadku braku ziarna larwy mogą się rozwijać w
produktach mącznych takich jak makaron czy suszony chleb. Samica
rozpoczyna składanie jaja w ziarnie od wygryzienia w nim kanalika.
Następnie umieszcza w nim jajo i zasklepia kanalik specjalną wydzieliną.
Do jednego ziarna zboża składane jest jedno jajo, wyjątkowo w ziarnach
kukurydzy kilka. W ciągu życia samica wołka składa do średnio 150 jaj
(maksymalnie 700).
Po 8-10 dniach z jaja wykluwa się larwa która żeruje około40 dni, a
następnie przepoczwarza się. Postać dorosła żeruje w ziarnie kilka dni
po czym opuszcza je przez wygryziony otwór. Uszkodzone przez wołka
ziarno traci około 15% masy i nie nadaje się do celów spożywczych. W
ziarnach zboża uszkodzonych przez wołka swoje jaja inne szkodniki
magazynowe takie jak trojszyk ulec.
Pozdrawiam
Weronika Baran
|