Data: 2002-11-20 07:22:49
Temat: Re: breja?
Od: m...@p...com.pl (Lipinska Miroslawa)
Pokaż wszystkie nagłówki
> W miskę kroić cebulę dość drobno, najlepiej duża. 2 - 3 łyżki śmietany,
> mała smażona na smalcu cebulka prawie na czarno, sól, pieprz. Zalewa się
> to 3/4 litra wody i łamie chleb do środka.
> Dobre, szczególnie jak się z mrozu wróci. Roboty tyle co czajnik wody
> nastawić, i jak dojdzie ta woda, gotowa będzie.
>
Ha, cóż brzmi obrzydliwie - no i gdzie "procenty" ?
Przy okazji drobionego chleba coś mi się przypomniało: Przebywałam w
dzieciństwie dużo w jednej z mazowieckich wsi i tam często karmiono mnie
podrobionym chlebem zalanym słodką herbatą. Potrawa była podawana w
........blaszanym garnuszku i pamiętam do dziś ten metaliczny smak herbaty.
Uwielbiałam to jako berbeć, teraz chyba nie spróbowałabym. To były lata
sześćdziesiąte, jeszcze biedne i styl kuchni wiejskiej jak z "Chłopów"
Reymonta.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|