Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.t
pinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gusiek" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brokuly
Date: Thu, 5 Feb 2004 22:04:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <bvub92$ptj$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bvu9ug$99h$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: qf124.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1076015203 26547 217.99.15.124 (5 Feb 2004 21:06:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Feb 2004 21:06:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190600
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magda Franczyk" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bvu9ug$99h$1@inews.gazeta.pl...
> Poszukuje jakichs ciekawych przepisow na brokuly...Znudzilo mi sie juz
> jedzenie ich z oliwa i parmezanem...A przeciez to takie smaczne warzywo
No to z czosnkiem na masełku podprażonym...
Albo zupa:
"Kaczan" (a najlepiej 2) brokułowy na plasterki, poddusic na masełku,
zmiksować.
Różyczki, podziubane na drobno, krótko ugotować.
Przyrządzić klarowny wywar jarzynowy z klasycznej włoszczyzny (na oko, nie
za duzo, żeby zupa nie była za rzadka).
Wlać mix kaczanowy do wywaru, zabielić śmietaną, wrzucić różyczki brokułowe
(ja nie wrzucam wszystkich, bo nie lubię zup, w których staje łyżka).
Gotowe...
W wariacjach mozna dodać np. przesmażone paski z boczniaków albo shitake
(chociaz tych ostatnich to mi szkoda, za dobre są, żeby je mieszać z
czymkolwiek) albo stare dobre grzanki z białego pieczywa pokrojonego w
kostkę i zrumienionego na maśle (samo zdrowie :) )
A jeśli zupa wydaje się za rzadka, to (poza zmiana proporcji oczywiście)
można zmiksować trochę mrożonego zielonego groszku - oczywiście rozmroziwszy
go uprzednio...... np. w odrobinie wywaru z jarzyn.
Pozdrawiam, Agata.
|