Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!not-
for-mail
From: "myszeida" <m...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bułeczki Doruni - pytanie
Date: Tue, 23 Mar 2004 12:33:59 +0100
Organization: Politechnika Wroclawska
Lines: 31
Message-ID: <c3p7v0$2d6$1@panorama.wcss.wroc.pl>
References: <c3f9us$2pt$1@atlantis.news.tpi.pl> <c3hbl2$ch0$1@panorama.wcss.wroc.pl>
<c3hga7$rgm$1@nemesis.news.tpi.pl> <c3hng9$lki$1@panorama.wcss.wroc.pl>
<c3k9hv$5ve$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-584.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: panorama.wcss.wroc.pl 1080042272 2470 217.30.132.76 (23 Mar 2004 11:44:32
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...pwr.wroc.pl
NNTP-Posting-Date: 23 Mar 2004 11:44:32 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196005
Ukryj nagłówki
>
> No właśnie - do tej pory wszystko jasne. Ale coś moja wyobraźnia nie może
> się uporać z tym wgłębieniem trzonkiem łyżki... Możesz jakoś tak bardziej
> łopatologicznie...? No i po co ono jest?
> Nabrałam chęci na te bułeczki, ale nie mam rodzynek, więc dopiero jutro
się
> za nie wezmę.
> Aha... Moze to idiotyczne pytanie, ale ja jestem trochę nierozbudzona
> ciastowo ;) Czy zamiast margaryny nie mozna dać masła? Jakoś nie kocham
się
> w margarynie, a wiem, ze kruche wychodzi o wiele lepsze, jak jest z masłem
> (że o smalcu nie wspomnę...), to może z drożdżowym jest podobnie?
> Pozdrawiam, Agata
>
Sorki, ze dopiero teraz. To wgłebienie jest po to zeby bułka miala
odpowiedni kształt. No wiec tak: trzymasz lyche poziomo, przykładasz trzonek
na ciasto i naciskasz tak zeby boki sie rozjechały ukazujac rodzynki (takie
spłaszczone slimaki sie zrobia po bokach). Chociaz wydaje mi sieze mozesz
sobie darowac to wgniatanie i po prostu zrobic takie zawijaki jak w sklepach
sprzedaja te polfrancuskie z rodzynkami, ale nie gwarantuje ze sie nie
rozkleja wtedy.
Co do masła, mysle ze nie powinno zaszkodzic, osobiscie wole margaryne, bo
nie czuc zbytniej roznicy (nawet krem zrobilam z margaryny kiedys do rolady
biszkoptowej i wyszedl smaczny) a maslo sie bardziej ciapcia.
Pozdrawiam i powodzenia :)
mysza
>
>
|