Data: 2004-03-21 14:37:57
Temat: Re: bułeczki Doruni - pytanie
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "myszeida" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c3hng9$lki$1@panorama.wcss.wroc.pl...
>
> 4. Placek zwinąć mocno w rolade od dłuższego boku. Kroić w plastry 2.5 cm.
> Na górze kazdego plastra robic wglębienie trzonkiem drewnianej łyżki.
Ułożyć
> na wysmarowanej blasze, odstawic na 0,5h do wyrośniecia. Posmarowac
żółtkiem
> i do pieca na ok 15 min. Temp. 200-220 stopni
No właśnie - do tej pory wszystko jasne. Ale coś moja wyobraźnia nie może
się uporać z tym wgłębieniem trzonkiem łyżki... Możesz jakoś tak bardziej
łopatologicznie...? No i po co ono jest?
Nabrałam chęci na te bułeczki, ale nie mam rodzynek, więc dopiero jutro się
za nie wezmę.
Aha... Moze to idiotyczne pytanie, ale ja jestem trochę nierozbudzona
ciastowo ;) Czy zamiast margaryny nie mozna dać masła? Jakoś nie kocham się
w margarynie, a wiem, ze kruche wychodzi o wiele lepsze, jak jest z masłem
(że o smalcu nie wspomnę...), to może z drożdżowym jest podobnie?
Pozdrawiam, Agata
|