Data: 2004-03-20 15:09:56
Temat: Re: bułeczki Doruni - pytanie
Od: "myszeida" <m...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sa w sumie proste do zrobienia. Pierwsza rzecz która robilam z ciasta
drozdzowego i bezblednie sie udala. Zniknely jak tylko wyszly z piekarnika
;) Powodzenia :)
i smacznego oczywiscie
mysza
Bułeczki cynamonowe z rodzynkami
- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 2/3 szkl. cukru
- 10 dag rodzynek
- 4 dag drozdzy
- 1 zołtko
- 1 lyzka cynamonu
- sol
1.Mleko lekko podgrzac. Make przesiac do miski, pośrodku zrobic wgłębienie.
Drozdze pokruszyc, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlać w
zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tluszczu, wsypać 5
łyzek cukru i szczypte soli. Miske przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na
20 min.
2. Składniki wymieszać, wlac reszte ciepłego mleka. Wyrabiać aż bedzie
jednolite i zacznie odchodzić od formy i ręki. Przełożyć na posypaną maka
stolnice i rozwłkować na prostokat 45x30 cm
3. Rezte tłuszczu stopic, posmarować powierzchnie ciasta. Rodzynki umyc,
osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z cynamonem i cukrem. Równo
rozłożyc.
4. Placek zwinąć mocno w rolade od dłuższego boku. Kroić w plastry 2.5 cm.
Na górze kazdego plastra robic wglębienie trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć
na wysmarowanej blasze, odstawic na 0,5h do wyrośniecia. Posmarowac żółtkiem
i do pieca na ok 15 min. Temp. 200-220 stopni
|