Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!not-for-ma
il
From: "myszeida" <m...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bułeczki Doruni - pytanie
Date: Sat, 20 Mar 2004 16:09:56 +0100
Organization: Politechnika Wroclawska
Lines: 39
Message-ID: <c3hng9$lki$1@panorama.wcss.wroc.pl>
References: <c3f9us$2pt$1@atlantis.news.tpi.pl> <c3hbl2$ch0$1@panorama.wcss.wroc.pl>
<c3hga7$rgm$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-4974.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: panorama.wcss.wroc.pl 1079796041 22162 62.87.148.110 (20 Mar 2004 15:20:41
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...pwr.wroc.pl
NNTP-Posting-Date: 20 Mar 2004 15:20:41 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195722
Ukryj nagłówki
Sa w sumie proste do zrobienia. Pierwsza rzecz która robilam z ciasta
drozdzowego i bezblednie sie udala. Zniknely jak tylko wyszly z piekarnika
;) Powodzenia :)
i smacznego oczywiscie
mysza
Bułeczki cynamonowe z rodzynkami
- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 2/3 szkl. cukru
- 10 dag rodzynek
- 4 dag drozdzy
- 1 zołtko
- 1 lyzka cynamonu
- sol
1.Mleko lekko podgrzac. Make przesiac do miski, pośrodku zrobic wgłębienie.
Drozdze pokruszyc, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlać w
zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tluszczu, wsypać 5
łyzek cukru i szczypte soli. Miske przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na
20 min.
2. Składniki wymieszać, wlac reszte ciepłego mleka. Wyrabiać aż bedzie
jednolite i zacznie odchodzić od formy i ręki. Przełożyć na posypaną maka
stolnice i rozwłkować na prostokat 45x30 cm
3. Rezte tłuszczu stopic, posmarować powierzchnie ciasta. Rodzynki umyc,
osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z cynamonem i cukrem. Równo
rozłożyc.
4. Placek zwinąć mocno w rolade od dłuższego boku. Kroić w plastry 2.5 cm.
Na górze kazdego plastra robic wglębienie trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć
na wysmarowanej blasze, odstawic na 0,5h do wyrośniecia. Posmarowac żółtkiem
i do pieca na ok 15 min. Temp. 200-220 stopni
|