Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Bożena <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: buraczki do sloikow
Date: Sun, 17 Aug 2003 20:16:41 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 27
Sender: v...@o...pl@vz157.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <bhoh01$ouj$1@news.onet.pl>
References: <bhcvev$pkq$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: b...@s...pw.edu.pl
NNTP-Posting-Host: vz157.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7Bit
X-Trace: news.onet.pl 1061144385 25555 80.50.145.157 (17 Aug 2003 18:19:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Aug 2003 18:19:45 GMT
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170262
Ukryj nagłówki
Basia wrote:
> Mam znaczna nadwyzke buraczkow i chcialabym je wlozyc do sloikow,
> zeby zimowa pora moc szybko zrobic jarzynke do obiadu.
> Jak sadzicie, czy wystarczy po ugotowaniu zetrzec je na tarce,
> dodac troszke soli, wlozyc w sloiki i zapasteryzowac czy trzeba
> dodac cos wiecej?
Troche octu albo moze kwasku cytrynowego.
Kiedys tez a propos podawania przepisu na chlodnik litewski podawalam
przepis na przetwarzanie buraczkow/botwinki, a wiec wklejam:
Surowe buraczki obierasz i kroisz w drobna kostke, dodajesz troche
wody (nieduzo, aby tylko, tylko przykryla buraczki), solisz i na
malym ogniu gotujesz, az beda miekkie, wtedy dodajesz jeszcze troche
octu, aby byly lekko kwasne. Zdejmujesz z ognia i studzisz. Tak a
propos tematu, dokladnie w ten sposob przygotowane buraczki mozna
gorace rozlozyc do wyparzonych sloikow i potem przez cala zime
gotowac dobre zupy :o))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|